Adris želi preuzeti Dunav osiguranje

AdrisIz dobro obaviještenih neslužbenih izvora SEEbiz doznaje kako Adris Grupa, odnosno Croatia osiguranje koji je u većinskom vlasništvu rovinjske grupacije, pokazuje interes za preuzimanjem Dunav osiguranja.

Iz rovinjske kompanije u više su navrata najavili kako žele osnažiti svoju poziciju na regionalnom tržištu osiguranja. U odgovoru na upit SEEbiza to su i ponovili, ne demantiravši našu neslužbenu informaciju.

- Novih činjenica nema, možemo tek ponoviti da nam je, kao i u svim našim drugim poslovima tako i osiguranju, cilj postati regionalni lider. Uz organski rast, ne isključujemo i mogućnost akvizicija u tom dijelu posla, izjavila je za SEEbiz Kristina Miljavac iz korporativnih komunikacija Adris Grupe.

Osim u Srbiju, Adris je zainteresiran i za širenje u Sloveniju gdje je već stekao značajan udio u Sava Re.  Iako im je Agencija za nadzor osiguranja (AZN) prije nekoliko mjeseci odbila izdati dozvolu za povećanje udjela, u Rovinju su pokrenuli postupak sudske zaštite i tvrde da od svojih namjera ne odustaju. Nije poznato u kojoj je fazi taj sudski postupak.

Vlada Srbije mogla bi za Dunav osiguranje tražiti oko 110 miliona evra, izvijestili smo nedavno. Ipak, dobri pooznavaoci tržišta procjenjuju kako je realna cijena bitno manja te da će Vučićeva vlada moći dobiti maksimalno 60 miliona evra za većinski paket. Privatizacija Dunav osiguranja jedan je od zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda. Prema ranije preuzetim obvezama, privatizacija Dunav osiguranja trebala bi se okončati u drugoj polovini ove godine.

Dunav osiguranje je u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarilo neto dobit u iznosu od 1,17 milijardi dinara. Kompanija je zadržala i lidersku poziciju u rješavanju šteta sa tržišnim udjelom od 26%, dok je vrijednost likvidiranih šteta 6,9 milijardi dinara. Vodeću poziciju na srpskom tržištu osiguranja, po visini ukupne premije, kompanija Dunav potvrdila je s tržišnim udjelom od 27,4%.

SEEbiz