Prodavači, ovih 10 filmova morate pogledati!

GlobePosao u prodaji s vremena na vrijeme iscrpi svakoga. Zna to i Daniel Disney, osnivač The Daily Salesa, popularne društvene platforme za prodajne agente, koji je na svom blogu na LinkedInu doskočio tom problemu na zabavan način. Ako ste izduvali i treba vam malo motivacije, nema boljeg načina da podignete elan nego gledanjem dobrog filma – o prodaji! Prenosimo vam njegovu listu najboljih filmova koji osim što su zabavni, istodobno su i poučni, a vi se opustite gledajući dobre filmove koji će vas inspirisati za daljnje poslovne pobjede.

10) Jerry Maguire

U poznatom američkom filmu Tom Cruise glumi Jerryja Maguirea, uspješnoga sportskog agenta koji ima sve – velike klijente, ugled, predivnu zaručnicu... Sve dok jedne večeri ne počne preispitivati svoju svrhu, svoje mjesto u svijetu, i napokon shvati čime je nezadovoljan u životu i karijeri. Film je prepun briljantnih prodajnih citata i poteza, i definitivno ga treba pogledati svako ko se bavi prodajom.

9) Vruća linija

Ovaj film često uspoređuju s filmom Wall Street, a prati život malog brokera koji se pokušava probiti. Vruća linija ima sjajnih scena o prodaji, uključujući i lekciju o tome kako prodavati.

8) Wall Street

Wall Street je klasik s retro prodajnim imidžom. Mladi Bud Fox (Charlie Sheen) berzanski je mešetar koji se želi popeti do vrha, pri čemu se ugleda u veliku korporativnu zvijezdu Gordona Gekka (Michael Douglas) i s vremenom postaje njegov štićenik. Fox uz Gekka ulazi u svijet pohlepe, nemorala, mutnih poslovnih sporazuma – sve uz moto „Pohlepa je dobra“.

7) Sve za lovu

Možda nije toliko poznat kao neki na ovoj listi, no svakako ga vrijedi pogledati. Matthew McConaughey sjajno glumi Brandona Langa, "sportskog savjetnika". Ustvari on predviđa sportske rezultate i sugeriše onima koji se klade na što trebaju uložiti novac, a radeći za Waltera Abramsa (Al Pacino) ubrzo počinje osjećati pritisak života na visokoj nozi.

6) Potraga za srećom

Ovaj film zaista će vas inspirisati za težak rad, teži od svih. Film se temelji na istinitoj priči, a prati život Christophera Gardnera, koji jedva krpi kraj s krajem radeći kao trgovački putnik. U jednom trenutku on i sin ostanu beskućnici, no to ga ne obeshrabri nego se svim silama nastavi boriti kako bi sinu i sebi omogućio dostojanstven život.

5) Vuk s Wall Streeta

Mnogima najdraži film koji se bavi prodajnom tematikom. Vuk s Wall Streeta također se temelji na istinitoj priči o Jordanu Belfortu, od njegova uspona na berzi, velikih zarada i života na visokoj nozi, do pada povezanog s kriminalom i korupcijom.

4) Gospodar rata

Iako nije film o prodaji, Gospodar rata sadrži puno prodajnih referenci. Nicholas Cage glumi preprodavača oružja koji putuje po svijetu iskorišćavajući sukobe i ratove ljudi i država po svijetu.

3) Smrt trgovačkog putnika

Prodavač Willy Loman proživljava životnu krizu. Na rubu je da dobije otkaz, ne može plaćati račune, a sinovi ga ne poštuju. Pita se što je pošlo po zlu i kako da nadoknadi sve svojoj porodici. Sjajna gluma, sjajni glumci, i definitivno film za svakog prodavača.

2) Tommy Boy

Tommy Callahan nespretan je mladić koji nakon smrti oca nasljeđuje porodičnu firmu za autodijelove. Pokušavajući spasiti posao i uvjeriti zaposlenike da je firma u dobrim rukama, uz mentora Richarda Haydena (David Spade), kreće na godišnje prodajno putovanje. Njih dvojica će mora naučiti na teži način mnoge stvari prije nego što uspiju u prodaji.

1) Glengarry Glen Ross

Najpoznatiji film o prodaji, no i dalje ga mnogi prodavači nikad nisu pogledali! Prodaja u firmi jako je pala, stoga arogantni Blake dolazi kao krizni menadžer i sije paniku među prodavače, koji imaju sedam dana da pokažu rezultate... Nećemo vam više ništa otkrivati, morate ga pogledati sami!