RS: Indijac Agarval ponovo preuzeo Krajina osiguranje

Naveen AggarwalRadnici Krajina osiguranja u petak su sabirali ono što im je ostalo od firme, nakon što je prošla kroz ruke prinudne uprave i indijskog vlasnika.

Agencija za osiguranje okončala je privremenu upravu što praktično znači da Krajinu ponovo preuzima odbjegli Indijac Navin Agarval.

Stari upravni odbor, u kojem on kontroliše većinu, dobio je ovlaštenje da predloži novog direktora. Nakon što je zbog niza nezakonitih radnji pobjegao iz zemlje, Agarval se u petak na sastanku akcionara nije pojavio, ali je poslao svoje saradnike da preuzmu upravu.

Na razočarenje radnika, glavu riječ od sada vodi njihova bivša sindikalna liderka, koja za kamere nije bila raspoložena.

"Gospođa Spomenka Hričak je dobila ovlaštenja od Agarvala za primopredaju od upravnika. Ona bi trebalo tu da bude neko ko će da odlučuje. Mi radnici smo svjesni s kim imamo posla. Žena je prije toga bila predsjednik sindikalne organizacije i mimo radnika je potpisala saglasnost o sistematizaciji radnih mjesta", rekao je predstavnik radnika "Krajina osiguranja" Slobodan Bobar.

Rješenje Agencije za osiguranje pokvarilo je planove države da preuzme upravljanje Krajinom. IRB i ostali mali akcionari namjeravali su da imenuju novi Upravni odbor, jer im je to omogućila Komisija za hartije od vrijednosti, koja je Agarvalu zabranila pravo glasa u Skupštini akcionara. Ipak, shvatili su da niko osim suda nema ovlaštenja da sazove skupštinu pa su u petak sa odlazećim prinudnim upravnikom održali samo sastanak i upravu predali Navinu Agarvalu.

"Rješenje je takvo kakvo jeste. Nismo zadovoljni. IRB i dalje preduzeima sve radnje s ciljem zaštite kapitala akcijskog fonda koji je najveći akcionar u ovom društvu. Nastavićemo i dalje boriti se za interese fonda", rekao je predstavnik državnog kapitala u Krajina osiguranju.

Direktor Agencije za osiguranje Slaven Dujković uvjerava da Agarval neće moći da nastavi dalje raskopavanje Krajine. Uvode pojačan nadzor i zadržavaju pravo da stave veto na izbor novog direktora.

Radnici kažu da im je agencija dala instrukcije da dolaze na posao, zaključavaju spise i čuvaju firmu. Imovina se kažu već raskopava.

"Od ponedeljka mi ćemo ovde opet da se vratimo onoj našoj borbi od prije 6-7 mjeseci kada smo ovdje u hodniku sprečavali da ne padne ova firma", rekao je Bobar.

Zbog niza nezakonitih radnji u kojima su vlasnici iz Indije pokušali izvući novac iz Krajine, osiguranje je bilo pod vanrednom upravom šest mjeseci. Nakon što je Viši privredni sud u Banjaluci ukinuo kontroverznu presudu suda u Trebinju kojom je Krajina morala Agarvalu da isplati uloženi novac, prestali su razlozi za postojanje prinudne uprave.

SEEbiz / ATV