Munich Re: Štete od prirodnih katastrofa na najvišoj razini u četiri godine

Munich RePrirodne katastrofe, uključujući oluje i potrese, prouzrokovale su u 2016. godini u svijetu štete u ukupnom iznosu od 175 milijardi dolara, najvećem od 2012. godine, objavio je njemačko reosiguranje Munich Re. U odnosu na 2015. godinu taj je iznos veći za 67 posto. Nasuprot tome, prošle je godine u prirodnim katastrofama stradalo manje ljudi nego u 2015., ukupno 8.700. U 2015. život je izgubilo 25.400 ljudi.

Najveće su štete prošle godine prema izvještaju Munich Rea, objavljenom u srijedu, prouzrokovali zemljotresi na japanskom otoku Kyushu u aprilu, u iznosu od 31 milijarde dolara, i poplave u Kini u maju u junu, od 20 milijardi dolara.– Iznos isplaćenih obaveza na osnovu ugovora iz tih osiguranja zavisi od ugovorenog pokrića i karakteristika pojedinih vrsta osiguranja – kazao je Dujaković.

Najviše je prirodnih katastrofa - njih 160 - zabilježeno u Sjevernoj Americi, navode u njemačkom reosiguranju.

U toj je regiji najteže posljedice izazvao uragan Matthew, odnijevši u oktobru samo na Haitiju 550 ljudskih života i napravivši materijalnu štetu u iznosu od 10,2 milijarde dolara.

Kanada se pak u maj borila s požarima nakon velikih proljetnih vrućina i suša, koje su prourokovale štete od oko četiri milijarde dolara. Ljeto je pak donijelo teške poplave na jugu SAD-a, uz ukupan iznos šteta od 10 milijardi dolara.

U Evropi je niz oluja u drugoj polovini maja i u prvoj polovini juna izazvao štete od poplava u iznosu od šest milijardi dolara, pri čemu su posebno teško pogođena bili Njemačka i glavni grad Francuske Pariz.

Udio šteta od poplava iznosi 34 posto i "izrazito" je velik kada se uporedi s prosjekom od 21 posto u proteklih 10 godina, ističu u Munich Reu.

"Pogled na katastrofe povezane s vremenom u 2016. godini pokazuje moguće posljedice nekontrolisane promjene klime", naglašava rukovodilac Munich Reovog odjela za istraživanje geo rizika Peter Hoeppe.

Napominje ipak da "se pojedinačni događaji sami po sebi nikada ne mogu direktno pripisati promjeni klime".

U Munich Reu navode također da nije bilo osigurano oko 70 posto šteta navedenih u izvještaju.

U Kini nije bilo osigurano oko 98 posto financijskih šteta koje su prourokovale ljetne poplave. U SAD-u udio šteta koje nisu bile osigurane iznosi 75 posto, a u Evropi 47 posto, dodaje se.

SEEbiz